Heel gewoon... Hoogsensitief
Hoogsensitiviteit? Dat is toch heel zweverig?
Nee hoor, helemaal niet!
Wist je dat 1 op de 5 kinderen hoogsensitief is? En dat het geen 'beperking' of 'stoornis' is, maar een kenmerk, of eigenschap. Net als bijvoorbeeld creativiteit. Of de kleur van je ogen, of linkshandigheid. Er is ook niet één vorm van hoogsensitiviteit. Maar net zoals mensen bijvoorbeeld op veel verschillende manieren creatief kunnen zijn, zo zijn er ook meerdere vormen en uitingen van hoogsensitiviteit
Prikkels, prikkels, prikkels
Ieder kind is uniek. Maar wat kinderen met hoogsensitiviteit met elkaar gemeen hebben, is dat ze veel prikkels ontvangen en een diepgaande prikkelverwerking hebben. Die extra voelsprieten, dat is heel intensief. Hierdoor kunnen kinderen sneller vermoeid, overstuur of overprikkeld raken. Vaak kunnen ze ook slechter tegen harde geluiden, een drukke omgeving, schrikken ze snel en zijn ze extra gevoelig voor pijn. Ook hebben ze vaker last van kleren die kriebelen en hebben ze oog voor detail. Daarnaast hebben hoogsensitieve kinderen vaak een breder bewustzijn, waardoor ze andere mensen beter aanvoelen. Een hele mooie eigenschap, maar soms ook best lastig. Ook voelen hoogsensitieve kinderen zich vaak 'anders'.
Ik begeleid kinderen hierin. Vanuit mijn expertise en vanuit mijn eigen ervaring. We kijken samen waar de behoefte ligt. Waar loopt je kind tegenaan? En in welke situatie heeft hij/zij hier last van? Samen gaan we ontdekken: Hoe herkent je kind de signalen van overprikkeling? Wat kun je vervolgens doen, wat werkt voor jouw kind het beste? En hoe kun je voorkomen dat je overprikkeld raakt? En daarnaast kunnen we ontdekken... dat het ook een hele mooie eigenschap is!
​
Voor kinderen met hoogsensitieve kenmerken, kan het extra fijn zijn als er iemand met ze meeloopt om ze hierin te begeleiden.
​
Wil je dat ik een stukje meeloop met jouw hoogsensitieve kind?